3/16/2020

Чому у лютому 28 днів?



Лютий - другий місяць від початку річного календарного циклу. Але чомусь саме Лютий є найкоротшим місяцем року. Рік, в якому до лютого додається день, повсюдно вважається роком невдач. Спробуємо пояснити цю дивину. Для початку слід згадати, що для літочислення у світі в основному використовується григоріанський календар.

Григоріанський календар базується на юліанському календарі, а юліанський успадковує календар давньоримський. Тому всі терміни, використовувані в сучасному календарі, ведуть своє походження від римського календаря.
У стародавньому Римі, рік починався з Березня. У найдавнішому (Ромуловому) календарі рік ділився на 10 місяців і складався з 304 днів. Лютого і Січня ще не було. Реформа календаря, проведена Нумом Помпілія (або Тарквінієм), повинна була прив'язати літочислення до сонячно-місячного циклу. Тоді-то і з'явилися Січень, і Лютий. На Лютий, як останній місяць року (на той час), припадали 29 днів у звичайні роки, а у високосні - 30 днів.
Кількість днів у місяцях римського календаря обчислювалася наступним чином:
непарні місяці (березень, травень, липень, вересень, листопад, січень) - 31 день,
- парні місяці (квітень, червень, серпень, жовтень, грудень) - 30 днів.
До речі, наш термін «високосний» у фонетичному і змістовому плані належить до римського терміну «annus bissextus» - «двічі шостий». Лютий (februarius mensis) завершував річний цикл, назва його пов'язана з латинським терміном «februum» - «очищення». У Стародавньому Римі Лютий теж не користувався популярністю. У Лютому не приступали до якихось починань, укладання шлюбу тощо. Місяць повністю присвячувався обрядам спілкування з богами підземного світу.

При Гаї Юлію Цезарі була проведена нова календарна реформа. Був введений чотирирічний цикл, в якому три роки - 365 днів і один рік - 366 днів. На честь цієї події літній місяць став називатися Iulius (Липень). Потім увічнили в календарі ім'я імператора Октавіана Августа - Augustus (Серпень). Треба зауважити, що парна кількість днів у місяці вважалася у римлян нещасливою ознакою, тому грізний імператор вольовим рішенням збільшив «свій» місяць на один день.
Посилання на сайт Тут цікаво
З цієї причини після липня, з його 31 днем, йде серпень з такою ж кількістю днів. День було «відібрано» у лютого. Тому тепер у звичайні роки в лютому 28 днів, а у високосні - 29.

Немає коментарів:

Дописати коментар