5/28/2020


Як говорити, щоб тебе почули?
Бувають моменти у кожного з нас, коли потрібно виступити на публіці, захопити ідеєю друзів, пояснити, висловити думку і відстояти свою позицію в дискусії.


Як говорити, щоб тебе почули?
Говоріть повільно. Найчастіше людина горить бажанням поділитися своєю інформацією, ідеєю, точкою зору і майже скоромовкою зі швидкістю автоматної черги висловлює все, що накопичилося. Слова, буквально, вириваються назовні. Тут і криється перша помилка. Швидка мова сприймається як не надто серйозна, людина - як не зовсім упевнена у собі, оскільки торохтить ніби боїться, що її перервуть, і вона не встигне висловитися. 
Для ефективності мовлення дійте від зворотного - говоріть повільно, неквапливо. Для тренування можна імітувати манеру жителів Фінляндії, наприклад, згадайте анекдоти про них. І в повсякденному житті практикуйтеся - говорити трохи повільніше, ніж, по відчуттях, повинна бути ваша нормальна швидкість.
В результаті отримаєте подвійний ефект: мова буде сприйматися зваженою, серйозною, переконливою плюс ви самі станете спокійнішими, хвилювання зменшиться, легше буде думати та формулювати думку.
Робіть паузи. Паузи надають мові продуманість, дозволяють правильно поставити смислові акценти, виділити найбільш значущі поняття і моменти, роблять вимову гармонійною. Уявіть, що виступ або повідомлення рясніють словами - паразитами «як би», «блін», «коротше», «типу», «це саме», супроводжуються систематичним «е-канням».
Ясно, що в цьому випадку страждає естетика мовлення, проблематично дістатися до суті висловлювання, важко слухати та сприймати. Якщо є такі звички, ми можемо хитро їх використовувати, замінивши непотрібні слова і звуки на прості паузи. На перших порах можна слова паразити та е-е-е вимовляти подумки, так ви й отримаєте потрібні смислові паузи.
Рухайтеся. Відомо, що наш мозок на нерухомому, незмінному об'єкті зберігає увагу приблизно протягом 5 секунд, потім людина відволікається. Логічний висновок, щоб зберегти фокус уваги слухачів, потрібно рухатися. Варіанти різні: ходіть, жестикулюйте, вставайте, сідайте, малюйте, танцюйте, можете придумати свої фішки (поділіться ними в коментарях).

Використовуйте образи, асоціації. Розповідайте так, щоб людина могла уявити те, про що ви говорите. Створюйте такі аналогії, які вашому співрозмовнику або аудиторії зрозумілі та близькі.

Уникайте монотонності. Старайтеся, щоб ваша мова звучала то голосніше, то тихіше, то швидше, то повільніше. Так ви збережете увагу людей, зможете розставити смислові акценти, зробите свою промову цікавою і добре сприйнятою.

Немає коментарів:

Дописати коментар