3/21/2020

Єллоустонський супервулкан: найпотужніший вулкан на Землі



На нашій планеті є безліч дуже красивих і незвичайних місць, що в будь-яку мить можуть перетворитися в найстрашніші місця на Землі. Це можна сказати і про вулкан Єллоустон, що розташований в Національному Єллоустонському парку США, в штаті Вайомінг, який вельми справедливо величають супервулканом.Раджу прочитати до кінця цікаву інформацію.

Це найпотужніший вулкан на Землі, який є дивовижним визначним місцем Америки, і приваблює величезну кількість туристів, але останнім часом він починає прокидатися, і його виверження, на думку деяких фахівців, може призвести до кінця світу. 
В березні 2014 року в засобах масової інформації з'явилися повідомлення про те, що Єллоустонський вулкан, який відноситься до супервулканів що дрімають, почав проявляти активність. Постійно фіксуються підземні поштовхи. Також різко підвищилася температура в джерелах, розташованих в Єллоустонському парку, а його територію почали спішно залишати тварини. Таке завжди відбувається перед виверженнями або землетрусами.
Вулкан Єллоустон не має кратера, як звичайні вулкани. Він являє собою гігантську кальдеру (55 км на 72 км), під якою знаходиться величезний міхур 800-градусної магми. Дослідники говорять, що останнім часом прилади фіксують бурління магми. 
Якщо така махина почне вивергатися, то для людства ядерна бомба здасться дитячою іграшкою, адже сила виверження супервулкана буде еквівалентна вибуху 1000 атомних бомб. 
Єллоустон вже вивергався багаторазово за останні кілька мільйонів років, тричі траплялися дуже потужні виверження. Перше відбулося 2 млн років тому. Воно підняло хмари пилу і попелу на п'ятдесятикілометрову висоту, об'єм викидів становив приблизно 2500 кубічних кілометрів, які покрили всю Північну Америку. Це найбільша природна катастрофа в історії нашої планети! На думку вчених, в результаті зникли багато видів тварин, рослин і змінився клімат.
Друге виверження сталося 1,3 млн років тому, воно було трохи скромнішим (якщо так можна сказати): всього 280 кубічних кілометрів викидів.
Третє виверження було 640 тисяч років тому, в результаті чого вершина вулкана провалилася, утворивши кальдеру. Потім, через деякий час в центрі кальдери утворилося озеро Єллоустон.
Перші симптоми, які свідчать про пробудження Єллоустона, були виявлені в 2006 році. Помічено, що в деяких місцях парку починає підійматися ґрунт, що свідчить про вулканічну активність.Посилання Супер землетрус
Вчені вважають, що, швидше за все, всі ці ознаки говорять про можливий землетрус, наслідки якого будуть менш руйнівними, ніж виверження супервулкану. Якщо трапиться останнє, то величезна територія Америки буде спалена лавою, хмари попелу потраплять в атмосферу і закриють Сонце, отже, на планеті буде спостерігатися похолодання і глобальне забруднення атмосфери. Можливо, виверження також може спровокувати зсув осі Землі, що призведе до ряду землетрусів в інших куточках Землі, а це катастрофічно для багатьох країн, але, звичайно, в найбільш уразливому становищі опиниться Америка.
Вчені США невідривно стежать за діяльністю вулкана, поки, вважають вони, причин для паніки немає, але місцевих жителів це мало заспокоює. 

Немає коментарів:

Дописати коментар