3/28/2020

Профорієнтація:професія свердлувальник.


Автор: Бірук Микола Іванович
майстер виробничого навчання
ДПТНЗ "Ковельське ПТУ".

"Всі професії потрібні, всі професії важливі"

Свердлувальник - тільки одна з професій, а точніше спеціальностей з великого сімейства верстатників. Історія професії налічує кілька тисяч років, але тільки останні триста з них стали найяскравішими. У тому, що верстатники:  сверлувальники, токарі, фрезерувальники, шліфувальники – стали найбільш шанованими людьми на заводах всього світу.


1. Зародження професії

Сьогодні сверлувальники потрібні, як і триста років назад. Їм платять високу зарплату і навіть переманюють на нові виробництва – працювати з новими матеріалами.

Верстати змінили життя людства. Ручною працею людина виробляла все, що їй було необхідно для життя, довго і повільно. Згадки про перші верстати вчені відносять до 650 років  до нової ери. Місце їх появи - Близький Схід. Верстат мав два співвісно встановлених центри, між якими затискалася заготовка з дерева, кістки або роги.

Раби обертали заготовку, а майстер тримав різець в руках і, притискаючи його в потрібному місці дозаготівки, знімав стружку, надаючи заготівці необхідну форму.

Історія верстатників так і була б історією людини з різцем в руці, якби не один народний винахідник, який змінив принцип приведення в рух заготовку. На зміну рабам прийшов спочатку ножний привід, потім водяне колесо, але майстер все одно тримав різець в руках.

Минуло майже 90 років, і  верстат з механічним супортом і гітарою змінних зубчастих коліс  винайшов близько 1800 року Генрі Модсли. Саме він отримав звання людини, яка розпочала новий етап еволюції верстатів у світі.

2. Технічний прогрес

З появою сверлувального обладнання людство вирішило найважливішу проблему механічних пристроїв – надійність кріплення вузлів і агрегатів.
Крім безпосередньо свердління, є кілька операцій, які виконує свердлувальник. Наприклад, зенкерування роблять для збільшення діаметра циліндричних отвірів. А ще його застосовують для отриманих циліндричних і конічних поглиблень і для зачистки торцевих і фасонних поверхонь.

Для подальшої обробки отворів з метою підвищення чистоти і точності застосовують розгортання.  Для надійного з'єднання застосовують різні різьблення. Вони потрібні, щоб з'єднання було надійним, тому що роз'ємні деталі відповідають за передачу зусиль і рухів в пресах, домкратах, верстатах.

Для нарізування різьби знадобиться мітчик-гвинт, забезпечений однією або декількома поздовжніми канавками, що утворюють ріжучі кромки.
Коли заходиш у сверлувальний цех, то з незвички починає крутитися голова. Здавалося б, нічого складного: встановив заготовку, намітив точку в металі, де потрібно просвердлити отвір, опустив свердло, і готово. Але у непрофесіонала нічого не вийде.

Сверлувальник  повинен знати характеристики металу, щоб зрозуміти, яке обладнання і ріжучий інструмент годиться для виконання операції, а значить, металознавство для нього - не порожній звук. Він повинен не тільки розуміти принцип дії верстата, а й припускати можливий вплив процесу обробки заготовки на всю іншу деталь. І, звичайно, неможливо довірити виконання роботи людині, яка не розбирається в технічній документації, не вміє креслити і читати креслення.

Комп'ютерні верстати, безсумнівно, полегшили життя заводів. Коли ж справа доходить до виготовлення унікальних деталей в єдиному екземплярі, всі біжать до сверлувальника і токаря. Без них неможливо налагодити на підприємстві ремонтні роботи обладнання.

Вони, часом, можуть, спираючись на досвід виготовити те, на що ніякої комп'ютер не здатний. Немає у машини вигадки. Не може він обійти правила, закладені в нього розробником. А людина може! Ось чому хороший сверлувальник на підприємстві на вагу золота.

3. Ринок праці потребує свердлувальників

Сьогодні свердлувальники, як і завжди, дуже затребувані. В  Центрі зайнятості завжди є вакантні робочі місця для роботи на підприємствах України.

Вимоги до освіти на підприємствах різні: 20% роботодавців хочуть бачити у здобувача середню професійну освіту, 90% підприємств віддають перевагу фахівцям з розрядом від 2 по 6 і досвідом роботи від року до трьох.

У відділі кадрів розповіли, що заробляти кваліфікований сверлувальник може від 15 до 25 тисяч гривень. І це не межа! У пошуках хороших
фахівців підприємства «прочісують " кадрові служби. Як пожартували в Центрі зайнятості Київа, якщо сверлувальник не п'є, у нього не тремтять руки, і він може працювати підвищену зміну, то його можуть "перекупити" інші роботодавці. Зарплата на деяких підприємствах доходить до 30 тисяч.

4. Де отримати професію

Готують сверлувальників професійно-технічні навчальні заклади. Не секрет, що абітурієнти не охоче йдуть на цю професію, по причині  того, що вони бачили, як закривалися українські заводи, і, мислячи реаліями вчорашнього дня, вважають, що працювати зараз немає де.

ДПТНЗ «Ковельське ПТУ» готує слюсарів механоскладальних робіт; свердлувальників в стислі терміни - за 10 місяців. Під час навчання учні обов'язково проходять практику на виробництві. Інтегрована професія дає можливість фахівцю влаштуватись на машинобудівний завод, або слюсарем складальником, або свердлувальником.

Замінити кваліфікованих робітників на масовому виробництві комп'ютерні верстати не завжди здатні. Професіонали завжди будуть в ціні.

1 коментар: